Op reis naar Japan? 10 tips voor je eerste reis

Japan intrigeert en maakt nieuwsgierig! Geloof het op ons woord: je vertrekt met hoge verwachtingen en keert vol lof terug. Of je nu een avonturier bent, een slow traveller, natuurmens of cultuurliefhebber pur sang: Japan is er voor iedereen. Dankzij reisaanbieder Tooku kunnen we 10 tips voor een eerste reis naar Japan met je delen.

Japan is een mix van het ultra-moderne en diepgewortelde tradities, al even betoverend als de nationale drank sake. Je ontwaakt in een ryokan, bezoekt eeuwenoude tempels, ontdekt nieuwe snufjes en geniét van de heerlijke culinaire wereld. Japan betovert elke reiziger. Val van de ene verbazing in de andere in het hippe Tokyo, ontdek de verborgen tuinen en tempels in het keizerlijke Kyoto, geniet van een onvergetelijk zicht op Mt Fuji, mediteer met boeddhistische monniken op Koya San, kijk naar een match of training sumoworstelen en zing karaoke tot de vroege uurtjes in Osaka. En goed nieuws: een reis naar Japan heeft op elk moment van het jaar iets te bieden.

1. Kyoto & Tokyo

Welkom in deze twee metropolen! Kyoto en Tokyo zijn samen meer dan 2.000 jaar de keizerlijke hoofdsteden van Japan. De lekkerste restaurantjes, fijnste souvenirs, meest extravagante winkels, mooiste stadshotels, grootste tempels en meest uitgebreide kunstcollecties vind je hier terug. Alles wat Japan zo Japans maakt, van zen tuinen tot geisha’s, vind je in zijn puurste of net meest hedendaagse vorm terug. Eentje met een oude ziel en eentje met een jong hart.

2. Reizen met de trein

Ken je de Japan Rail Pass al? Het is dé ideale formule om het eiland Honshu op eigen ritme te verkennen. Het netwerk van (hogesnelheids-)treinen en metro’s is nergens zo stipt en uitgebreid dan in Japan en laat je toe om vlot te reizen tussen de verschillende locaties. We sturen je op pad om Japan vanbinnen en vanbuiten te leren kennen: zelfstandig, maar met massa’s tips en suggesties. Dankzij onze flexibele formules ben je vrij om je dagindeling zelf in te vullen; een reis volledig naar jouw keuze en interesse!

3. Strand

Een helderblauwe zee, witte zandstranden en koraalriffen; welcome to paradise Okinawa! Het (sub)tropisch klimaat in deze eilandengroep met meer dan 160 eilanden brengt je meteen in relax modus. Liever wat sportiever? Als duiken en snorkelen op jouw to-dolijst staat: check!

4. Slapen in Japan

Wie een unieke overnachting in Japan wil beleven, slaapt in een ryokan. Het is een Japanse vorm van een hotel. Je dompelt je volledig onder in de authentieke Japanse manier van leven. Je komt binnen in een kamer met tatamimatten, die trouwens verboden te betreden zijn met je schoenen. De teenslippers staan voor je klaar!

Ryokans vind je vooral in regio’s die gekend staan voor hun onsen of minerale warmwaterbaden. Sinds oudsher is binnenlands natuurtoerisme namelijk heel populair om te relaxen, weg van de drukte en gecombineerd met culinaire verwennerijen.

Liever een bed and breakfast? Je kan het vergelijken met een minshuku! Het is de budgetversie van de ryokan en komt overeen met een familiehotel of pension. Wist je dat je ook in mooie boeddhistische tempels kan overnachten? Deze authentieke, maar Spartaanse, ervaring, vaak met een ochtendgebed en vegetarische maaltijden, wordt shukubo genoemd.

Deze authentieke overnachtingsplaatsen vind je vooral buiten de grote steden. In moderne metropolen als Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Osaka zijn Westerse hotels meer de norm, maar de hotelkeuzes legio, en maken we een voorstel op maat van jouw budget en voorkeur.

5. Kersenbloesem

Wie Japan zegt, zegt kersenbloesem (sakura). De bloei duurt niet lang en staat symbool voor de vergankelijkheid van schoonheid én voor hoop en een nieuw begin. Wil jij dit ook zien? De bloei start op de Okinawa eilanden in het zuiden (januari/februari) en trekt nadien naar het noorden (maart/april/mei). Om de bloesem te zien in Kyoto en Tokyo ga je best eind maart en begin april, maar het kan van jaar tot jaar wel variëren en dus is het zeer moeilijk om daar je reisplannen op af te stemmen. En het is een zeer dure periode om te reizen naar Japan. Natuurfans komen ook in de herfst aan hun trekken, want het is een prachtige periode qua kleuren en variaties in de natuur.

6. Focus op Honshu, Kyushu, Hokkaido, en Shikoku

Alle 6.800 eilanden van Japan bezoeken is ijdele hoop. Laat de vier hoofdeilanden van Japan – Honshu, Kyushu, Hokkaido, en Shikoku – je focus zijn. Je merkte vast al dat Japan een land van contrasten is; je kan er skiën of snowboarden in het Noorden of relaxen aan het strand en duiken tussen de koraalriffen in het Zuiden. Wat je ook verlangt, we stellen graag jouw ideale reis samen.

7. Honshu

Welkom op het grootste en meest centrale eiland van Japan! Je bezoekt hier Kyoto, Tokyo en Hiroshima of gaat op pad in de Japanse Alpen. Je kan vanuit Hiroshima, waar wereldgeschiedenis werd geschreven, ook het heilige eiland Miyajima bereiken waar de wereldberoemde prachtige rode schrijn in het water staat. En het nationaal symbool van Japan? Dat is Mount Fuji. Voor ontspanning bezoek je een van de vele warmwaterbronnen in Hakone aan de voet van de vulkaan. Het is dé stad (regio) om bij mooi weer te genieten van de mooiste uitzichten over Mount Fuji en om van de meren en vulkanen te genieten.

8. Kyushu

Op naar het zuiden, want Kyushu ligt onder het hoofdeiland Honshu. Je bezoekt er de grote steden Fukuoka en Nagasaki. Tijdens je avontuurlijke selfdrive rijd je door vulkanen met de grootste caldera ter wereld, en zogenaamde ‘hell holes’, warmwaterbaden in schilderachtige kleuren. En je geniet onderweg in Japanse hotels met heerlijke warmwaterbronnen, ook bekend als onsen

9. Hokkaido

Op het meest noordelijke eiland, vlak boven Honshu, stap je in je huurwagen en rijd je door de nationale parken. Heerlijk toch, cruisen met de huurwagen? Met wat geluk spot je beren en zalmen; van een unieke ervaring gesproken! In het winterseizoen is dit dé place to be om te skiën of snowboarden op poederzachte sneeuw.

10. Shikoku

Shikoku is het kleinste eiland van de vier grote eilanden en is vooral gekend voor de 88 tempelroute. Het is een van de oudste pelgrimsroutes, ongeveer 1200 kilometer lang, gelegen rond het eiland.  Je herkent de pelgrims meestal aan hun witte kledij, hoed van stro of bamboe en wandelstok. Dit eiland is verbonden met het hoofdeiland Honshu door zeebruggen! Sportief aangelegd? Ontdek het eiland dan met de fiets! Een meerdaagse fietsroute brengt je langs spectaculaire uitzichten die je niet snel zal vergeten.

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.